On our Turf

Before and After: A Westside Contemporary Gets a Facelift – Part I

We were honored to be chosen to help one lovely Atlanta couple re-design a few key spaces in their newly acquired contemporary home. First up – the living room. The goal – to create a sleek, yet comfortable open-concept space with plenty of room for family and friends to gather. Designing with pet-friendly materials and incorporating a touch of pink into the design were high on the priority list, so we got to work!

Photos courtesy of Jennifer Carter

Before:

Believe it or not, this space was actually a designer’s dream – blank walls, warm hardwoods running throughout, large windows and a fireplace in need of a little love. What more could you ask for?! Centered in the room, we proposed adding an oversized clean-lined sectional in a durable, yet luxurious gray velvet, perfect for entertaining a crowd. A large coffee table was a must, along with plenty of surfaces to set a drink and ambient lighting for enjoying an evening movie with dinner or curling up and reading a book. We suggested adding in the pink ever so slightly with a pop on the chairs and accent pillows, being careful not to overuse it and come off as too feminine.

The fireplace was the other point of focus in this room. The shape was odd and the mantle unusable. We proposed removing the existing slate surround and streamlining the fireplace silhouette by extending the footprint upwards. Applying a porcelain tile in a straight stacked pattern would enhance the once drab surround, and designing a custom built-in to accommodate a large entertainment center would turn this forgotten wall into to the focal point of the entire space.

After:

We loved the bright white walls, but wanted to amp them up a bit as well. By using a dramatic copper streaked wallpaper behind the television and then carrying it over to the opposite side of room behind the new bar area, we were able to unify all of the walls and add life and warmth to all sides of the room.

Photo courtesy of Christina Wedge

Photo courtesy of Christina Wedge

Photo courtesy of Christina Wedge

This room received quite a transformation and ended up being one of our favorites to date! Sleek, sophisticated, and complementary of the style of the home and the vibrant clients that live there. Designing a space for a client is always a team effort. The best projects and happiest clients always seem to come as the result of collaboration, and this project was no different. We love it when that happens!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked